Mám takový malý problém

Níže je velmi hrubé schéma mého dopravního systému (moc práce jsem si s tím nedělal

) Černé tečky jsou města, modré čáry jsou autobusové linky, červeně jsou železnice, žlutě je naznačena letecká trasa mířící do další oblasti která je obdobně uspořádaná (letadla sice zatím ještě nemám, ale taková je idea). Zdál se mi to jako dobrý systém a zatím i poměrně dobře funguje. Výjimkou jsou však trochu autobusy. Globálně jsou sice v zisku, ale necelá polovina z nich prodělává, a to i přesto, že jezdí poměrně naplněné. Pozorováním jsem zjistil jednu, pro mě záhadnou, věc. To právě kvůli těm cestujícím tolik prodělávají, kdyby jezdily prázdné nestály by mě tolik!

Obvykle to chodí tak, že cestující dopravím z bodu A do bodu B a za to dostanu peníze. Jenže v tomto případě za to zaplatím. Napadlo mě, že to zřejmě bude souviset s přerozdělením zisku, přece jenom při cestování v takovém systému se často přesedá. Jenže přerozdělení zisku je přerozdělení zisku

Tedy peněz, které dostanu a ne které platím. Takže pokud za to platím, mělo by to být ztrátové, což ale není, protože každý vlak vydělává v průměru přes 2 miliony ročně, zatím co autobusy v průměru 300 tisíc prodělávají. Tak sakra snad by mělo být buď vše ziskové nebo vše ztrátové, ne? Ale to evidentně není, neboť červená čísílka se objevují jen nad autobusy. Tak jak to teda funguje, v čem je problém?