Mapa Vsetín ma veľmi oslovila svojim prímestským charakterom a reálnosťou. Niekedy mám pocit, akoby som jazdil na prímestskej linke niekde z môjho okolia. Autor pri tvorbe využil veľké množstvo vlastných objektov. Na mape premávajú 3 prímestské linky. Ich dĺžka sa líši v závislosti od vykonávaného spoja (od 15 do 40 minút, niektoré spoje aj viac). Nosné spojenie predstavujú linky spájajúce Vsetín s Vizovicami. Cestovné poriadky taktiež vychádzajú z reálu. Dokonca sa do pokladne v autobuse nastavuje číslo spoja podľa skutočného CP. Cestovné časy sú v pohode stíhateľné. Jazdil som aj po zasnežených cestách, a napriek opatrnejšej jazde som nenabral veľké meškanie.
Predaj cestovných lístkov je nastavený tiež reálne. To znamená, že lístok si kúpi každý kto nastúpi. Vo východzej zastávke preto odporúčam pristaviť vozidlo v dostatočnom časovom predstihu. (Raz som vo Vizoviciach predával lístky 5 minút.)
Vzhľadom na to, že je to beta verzia, mapa má ešte zopár nedostatkov. Vo Vsetíne AI doprava spôsobuje vznik nekonečných kolón. Autá sa zaseknú a vy sa cez celú kolónu musíte predrať. Problém spôsobujú aj AI chodci, vo Vsetíne, kde blokujú jeden prechod, a v Bratřejove pri ObÚ si vykračujú stredom cez cestu (na otočke ku zastávke). Drobné chybičky sa vyskytujú aj v navigácii. Na stanici vo Vsetíne by bolo dobré dopísať k číslu nástupišťa aj názov obce kam smeruje ten-ktorý spoj, resp. označiť výstupisko. Okrem iného som si všimol, že nie je označená zastávka Ústí, točna. Opraviť by potrebovali tiež aj niektoré spliny (železničný prejazd v Ústí má pomerne veľký hrb; na vjazde do Vsetína je príliš veľký zlom cesty apod.)
Zhrnutie:
Klady:
- Prímestská mapa
- Reálne prostredie
- Cestná sieť – cca 30 – 35 km. (rovinky, kopcovité úseky, ostré zákruty, hlavné aj vedľajšie, resp. obecné komunikácie)
- Reálne CP – v pohode stíhateľný CP
- 3 prímestské linky, ktoré premávajú cez 9 resp. 11 obcí (ak počítam aj východzí Vsetín a Vizovice)
- Dĺžka liniek
- Zadávanie čísla spoja do pokladne - (podľa čísla spoja z reálneho CP)
- Reálne turnusy
- Kombinovanie liniek a spojov v rámci jedného turnusu
- Predaj lístkov každému cestujúcemu
- Vlastné objekty
Zápory:
- AI doprava vo Vsetíne kolabuje
- AI chodci – vo Vsetíne blokujú prechod, v Bratřejove pri ObÚ
- Drobné chybičky v navigácii
- Niektoré spliny bude treba opraviť
Celkové hodnotenie: Napriek určitým nedostatkom, ktoré však vyplývajú z titulu beta verzie mapy dávam 100%
Iné prímestské mapy ako Bad Kinzau, Tettau apod. sú fajn, ale Vsetín je jednoducho niečo extra. Je to rozhodne najlepšia prímestská mapa po akej som v OMSI jazdil. Autor si zaslúži veľkú pochvalu! Mapu rozhodne odporúčam všetkým!