TOPlist

Topení

Pokud máte problém týkající se hraní OMSI, sdělte ho zde.
Pravidla fóra
Pouze modrá obloha po načtení mapy? Mapu projeďte MapToolem, chybějící objekty a spliny napište do fóra Hledám. Pokud nic nechybí a máte pouze modrou oblohu, napište dotaz sem.

Přikládejte logfile (do tagu CODE).

Topení

Příspěvekod TomsonTom » 04 led 2012 17:59

Zdravím,

tohle je spíše otázka na lidi, který se vyznaj ve skriptech a hrabali se někdy v tom, jak přesně funguje topení v OMSI. Základní topení má ve většině autobusů několik nastavování. To, co jaký tlačítko dělá, se dá najít v návodech k autobusům. Co ale nikde není vysvětlený je, jak přesně jednotlivý věci ovlivňujou teplotu v autobuse. Konkrétně mi jde o rozdíl mezi větrákem (nastavuje se v MANech SD / D kolečkem, v MANu NL202 jsou tlačítka 0,1,2,3, v Mercedes-Benz je přepínač) a interior heater. Pokud správně nastavíte větrák (vzduch na teplo, ohřev vzduchu zapnut), tak by měl foukat sám o sobě teplý vzduch. Tenhle vzduch ale směřuje jenom na řidiče, nebo i na cestující? Zatím to chápu tak, že větrák je pro řidiče a interior heater je pro cestující. Ale jak konkrétně to ovlivňuje teplotu v autobuse? Stačí třeba mít v zimě interior heater zapnutej a větrák vypnutej? Ovlivňuje nastavení teploty větráku i teplotu topení?

A druhá věc se týká auxiliary heating system. Co to konkrétně je? Nezávislé topení? Ohřev motoru? Všiml jsem si, že v MAN NL202 po zmáčknutí tlačítka svítí červeně, po chvíli zeleně a pak se zřejmě vypne (manuálně to vypnout už nejde, leda vypnutím zapalování). Vím, že v některých autobusech (v reálu) existuje topení, které slouží k ohřívání autobusu při studeném / vypnutém motoru, zatímco normální topení bere teplo z motoru. Je to tenhle případ? Podle oficiálního manuálu by to mělo ohřívat chladící kapalinu motoru. Jak to ale ovlivňuje účinnost topení?

Nejde mi teď o žádný informace o reálných autobusech, zajímá mě, jaký vliv mají tyhle funkce na autobusy v OMSI. Když je v buse -6°C a já potřebuju teplo, tak nastavím vše na horkej vzduch, zapnu větrák i topení i ohřev tý chladící kapaliny, ale rád bych se o tom dozvěděl něco víc. :)

Díky!
Obrázek
TomsonTom
Stálý člen
Stálý člen

Re: Topení

Příspěvekod Rohatej » 04 led 2012 18:05

U NL Ti stačí zapnout jen interior heater. Řekl bych, že to funguje jako topení pod sedačkama.

Podle oficiálního manuálu by to mělo ohřívat chladící kapalinu motoru. Jak to ale ovlivňuje účinnost topení?

Pokud máš studenou vodu, kde bys bral horkej vzduch?
Rohatej
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod TomsonTom » 04 led 2012 18:08

Rohatej píše:Pokud máš studenou vodu, kde bys bral horkej vzduch?

Jde mi spíš o to, jestli je simulovaný i tohle, nebo je ten vypínač jednoduše pro srandu. :)

Jinak díky za reakci.
Obrázek
TomsonTom
Stálý člen
Stálý člen

Příspěvekod Rohatej » 04 led 2012 19:06

To sis nikdy nevšiml, že když byl studenej motor, tak teplota nahoru jaksi moc nešla?
Rohatej
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod Gryzly65 » 04 led 2012 19:09

Tak tým to bude... díky roháč, ja že prečo so studeným motorom nelezie teplota nad 11°C a vôbec, že lezie tak pomaly..ešte raz, ktoré je to tlačítko na SD200?
Obrázek
Gryzly65
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod TomsonTom » 04 led 2012 19:21

Otevři si manuál (Manual.pdf) a na stranách 55 až 60 jsou obrázky kabin. Tlačítko s číslem 37 je ohřev chladící kapaliny. U každý řady MANů to vypadá trošku jinak. Ty nejstarší mají červené tlačítko, novější zelené tlačítko a ty úplně nejnovější to mají ve spodní řadě spínačů jako modré tlačítko. MAN NL202 to má v ovládání topení úplně vpravo. :) Jinak jak přesně to funguje mi není známo. Má to asi více režimů, protože je to zapnutý i po vypnutí motoru a elektřiny. U MAN NL202 to svítí červeně po zapnutí, to nedělá žádnej hluk, a pak se to přepne na zelenou, což dělá zvuk trošku jako ústřední topení v paneláku. Ale musíš mít vypnutej motor, jinak to neslyšíš. :)
Obrázek
TomsonTom
Stálý člen
Stálý člen

Příspěvekod Rohatej » 04 led 2012 20:10

To je taky děsnej výraz ty jo. Vypnutí elektřiny. Jak kdyby to snad byla nějaká tramvaj...
Rohatej
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod Gryzly65 » 04 led 2012 20:26

:lol: :lol: Ako sa to povie odbornejšie? Zapalování?
Obrázek
Gryzly65
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod Rohatej » 04 led 2012 20:38

Třeba. Nebo prostě zapnu spínačku. Zastrčim klíček (resp. bošák), ... a tak. To s tou elektřinou je prostě hrůza, děs, běs.
Rohatej
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod Vitas » 04 led 2012 21:24

Rohatej: Taky jsem si toho vsimnul. :D Je to stejny jako v aute, akorat krom pootoceni klicku do posledni startovaci polohy tady mackas cudlik.

Pro Gryzlyho: hele kdyz chces bejt ten ridic, tak by sis misto onanovani nad krasou karosy z VBusu, mohl zjistit neco o autobusech nebo autech obecne. Jako to ze kdyz je motor studenej tak vozidlo netopi, me prijde jako mirne zakladni znalost principu fungovani vozidla. Jako prijde me ze sice vite jakej typ motoru je v kazdy Karose, poznate kazdej typ Karosy na svete, ale jak to vlastne funguje, tam uz jsou mezery... Nerikam ze jsem nejakej borec, vim o busech prd, ale aspon principielne, proc auto topi a tak...
Vitas
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Další

Zpět na Poradna