TOPlist

Wiener Linien (MHD ve Vídni)

Obecně i mimo OMSI

Wiener Linien (MHD ve Vídni)

Příspěvekod goldvideo495 » 01 črc 2014 08:53

Jelikož Vídeň není od hranic příliš daleko, je tam vcelku dost dopravních zajímavostí a v pátek tam plánuji jet, nepřišlo mi od věci založit tento topic. Jakou linkou která je rozumně blízko centra doporučujete abych si projel? Každopádně mě zaujala ta tramvajová příměstská trasa co vede za město k blízkým lázním, na to ale bohužel čas nebude a navíc nechci ani vědět jak drahé to pro cestovatele z chudého kraje bude. Sice jsem ve Vídni už byl, ale tentokrát se chci víc zaměřit na mhd.
Stokrát opakovaná lež se stává pravdou=Joseph Goebbels=říšský ministr propagandy=dnešní reklamy :-D

Obrázek
goldvideo495
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Bydliště: Praha/Ústí nad Orlicí-Ano tam kde se plasťáky pořád vyrábějí i tam kde pořád jezdí

Re: Wiener Linien (MHD ve Vídni)

Příspěvekod Tomko00 » 01 črc 2014 09:03

Aj ja idem do Viedne, ale v auguste, a čo som videl, tak poľné metro U2 do Aspernu, autobusy 1-4 po centre, linka U6, a ďalej ma už nenapadá, to už nechám na ostatných. :)
Tomko00
Veterán
Veterán

Příspěvekod goldvideo495 » 01 črc 2014 09:23

Protože přijedu vlakem na Meidling, tak U6 pojedu každopádně ;). Rád bych se projel 24A, jenže Kagran je až na druhý straně Dunaje a linka vede až na okraj, ale co jsem jí několikrát projel v omsi hodně se mi líbila.
Stokrát opakovaná lež se stává pravdou=Joseph Goebbels=říšský ministr propagandy=dnešní reklamy :-D

Obrázek
goldvideo495
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Bydliště: Praha/Ústí nad Orlicí-Ano tam kde se plasťáky pořád vyrábějí i tam kde pořád jezdí

Příspěvekod Tomko00 » 01 črc 2014 09:52

Na Kagran už 24A nejazdí.
Tomko00
Veterán
Veterán

Příspěvekod goldvideo495 » 01 črc 2014 09:55

Aha, tak to jsem nevěděl. :oops:

Obrázek
goldvideo495
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod goldvideo495 » 06 črc 2014 09:24

Abych to tady trochu oživil a zjistil, jestli je o tenhle topic zájem, napíšu pár mých dojmů z Vídeňské mhd. Měl jsem tu příležitost projet se všemi druhy dopravy snad až na S-bahn, se kterým jsem chtěl jet, ale čekat na něj se mi nechtělo. Konečně jsem se ve skutečnosti projel novým Citarem, které se mi hodně líbilo, jenže na to DPP (nechci kecat, ale myslím, že ani žádný český dopravce) bohužel prachy nemá. Takže od Meidlingu jsem jel linkou 8A ke kasárnám Marie Terezie. Po tom, co jsem prošel celý Schönbrunn, u hlavní brány jsme nasedl na nejnovější přírustek do tramvajového vozového parku a linku 5, kterou jsem se projel až na konečnou Westbahnhof, kde jsem bohužel potkal četné zastoupení lidí hlavně z jihovýchodních států (nebudu jmenovat). I přes tuhle nevýhodu, to bylo několikrát čistější a upravenější než pražská Masaryčka, ke které by jsem tu stanici přirovnal. Odtud jsem jel metrem linky U3 a vystoupil na stanici Volkstheater. Tady jsem šel k nádherné stavbě radnice, na jejichž dvoře se nacházela klidová zóna uprostřed i tak pohodového města, někdo nadává, že Vídeň je málo živá na velkoměsto, já to však beru jako výhodu. Uvnitř radnice se šlo umýt, zajít na WC, sednout si atd, to by v Praze, opravte mě pokud se pletu asi nešlo. A pak jsem šel někomu možná už známou trasu směrem na Hofburg a potom přes centrum města směrem dolů na Schwedenplatz. Tam jsem na lince 2A potkal elektrobus, který před několika měsíci cestoval přes města ČR jako na předvádění, je celkem paradox, že osobně jsem ho viděl až tam. Na již zmiňované zastávce jsem nastoupil do linky 1 a vlečky nejstaršího typu tramvaje v místní mhd. Někdo na ní nadává, že je moc stará, já to asi nikdy nepochopím, mně celý vůz i přes značné stáří, přišel čistý, tichý a celkově v hodně dobrém stavu. V ulicích jsem potkal dokonce nové hybridní Volvo, se kterým jsem se taky chtěl tak projet, u ostatních linek jsem na něj štěstí neměl, asi také proto, že ten autobus je přizpůsobený jen pro některé trasy blíže k centru. Z tramvaje jsem vystoupil až na konečné, zastávce Prater Hauptalle ležící na ostrově Leopoldstadt v blízkosti zábavného parku Praterstern. Oním parkem jsem se dostal na zastávku linky, které upřímně už nevím číslo. S tou neznámou linkou a Manem Lionkou jsem dojel na konečnou k Dunaji, k mírně průmyslovému nákladovému nádraží. Pořád to však bylo čisté a udržované až na jediný barák na rohu. Chvíli jsem strávil čas u Dunaje, podle kterého jsem se prošel až na stanici linky U2, která vedla na mostě nad Dunajem a jeho umělým ostrovem, projel jsem se asi na druhou stanici za mostem a pak jsem se mírně na palici vrátil stejnou linkou, ale až na konečnou Karlsplatz. Chtěl jsem sice ještě stihnout přijet na Kagran a porovnat ho s virtuální realitou v omsi, na to už ale nezbyl čas a tak jsem se alespoň onou příměstskou tramvají projel na nádraží Meidling, odkud mi jel vlak nazpátek. Linka v centru města vede převážně v podzemí, až asi 3 stanice před mojí výstupnou stanicí vyjede napovrch. Toť celý můj výlet, určitě se příští rok vrátím a prozkoumám blízké okolí. Pokud by někdo náhodou nevěděl kam letos jet šotovat, doporučuji Vídeň, díky své různorodosti dopravy, hlavně busů, kde jako Praze nejezdí téměř samý Sorky, ale Mercedesy, Steyery, Many a Volva. Pár fotek mám, ale nevím, jestli budou dosahovat dostatečné kvality a navíc rychlost internetu v malé zapadlé vesničce, kde signál je pouze pro EDGE a kde právě jsem není velká.

Obrázek
goldvideo495
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod Tomko00 » 06 črc 2014 09:51

Na tejto http://www.fpdwl.at/ stránke je super popísané, čo kde jazdí, teda elektrobus len na 2A, hybridné Volvo len na 4A a pod.
Tomko00
Veterán
Veterán

Příspěvekod henko151 » 07 črc 2014 12:12

Oplatí sa mi isť do Viedne?
henko151
Stálý člen
Stálý člen

Příspěvekod goldvideo495 » 07 črc 2014 12:54

Vyplatí, z Nitry to máš blíž než do Prahy a je to tam čistější, mhd je několikrát rozmanitější, jezdí tam 5 linek metra atd.., podle mě to je lepší než Praha, ale to už je věc názoru. ;)

Obrázek
goldvideo495
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod henko151 » 07 črc 2014 13:08

Ono ja neviem či mám isť do Budapešti alebo do Viedne.
henko151
Stálý člen
Stálý člen

Další

Zpět na Volná diskuse