TOPlist

Virtuální Firma - finance

Obecně o VDP, otázky, problémy, nejasnosti, ...

Virtuální Firma - finance

Příspěvekod Jurajs_89 » 06 lis 2011 21:48

Takže, finance.
Jako měnu bych volil Koruny, jsme v Čechách, nemá smysl si tu hrát na dolary nebo €. Možná bych ještě zvolil Marty, když je OMSI německý projekt.
Při zapsání firmy do Obchodního rejstříku, by tato firma obdržela částku, řekněme třeba 5 až 7 mega. Za tuto částku by nakoupila autobusy. Začínali bychom jen s Many a to ještě jen s nějakýma. Nemá smysl hned implementovat vše.
Stanovila by se cena, kdy třeba nejmodernější D92 by byla nejdražší, třeba 3,5 M, ale zase by měla nejnižší provozní náklady. To znamená, že každý autobus by měl jak cenu, tak i provozní náklady na kilometr.
Aby je to lépe počítalo, tak s jedním autobusem bude jezdit jen jeden řidič. Tím mám na mysli, že 1 řidič = 1 autobus. To ovšem nepletí, pokud firma propustí řidiče. Pokud ho propustí autobus stojí, dokavaď nepřijde jiný řidič. Je možné tento autobus dát jinému řidiči ve firmě, ale až od následujícího měsíce. Zase z důvodů počítání nákladů.

Za vydělané peníze firmou, si pak zase může firma koupit nový autobus. Prodej autobusu, bych momentálně neřešil.

Do výnosů by se tedy počítali (náklady na řidiče, náklady na autobus, výnosy z jízdenek, náklady na pokuty řidičů a možná ještě něco).
Jurajs_89
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Re: Firma - finance

Příspěvekod shitman » 06 lis 2011 21:54

V zásadě to máš dobře, ačkoliv v původním znění VDP se s základním kapitálem nepočítalo a jako měna byly určeny DM, aby se předešlo problémům s přepočty.. původní omsi měna DM (německé marky) měla (tuším) kurz proti českým korunám nějakých 1:6 (nebo kolik psal Dom ve VD), lístek zlevněný stál 1.70, lístek normální 2.70 a lístek celodenní 9.00 :) vzhledem k tomu, že je to jediná věc, od který se můžeme odpíchnout, na základě toho bych stanovil (neplette si pojmy s dojmy, já to počítat nebudu :)) výši zákl. kapitálu a cenu busů a vůbec všeho :)
Obrázek
Obrázek PROTOŽE ZRZKY VLÁDNOU SVĚTU!!
shitman
Profík
Profík

Re: Firma - finance

Příspěvekod Jurajs_89 » 06 lis 2011 23:48

Proto jsem myslel, nad tímho vůbec neuvažovat, a začít v Korunách.
Jurajs_89
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Re: Virtuální Firma - finance

Příspěvekod Tomko00 » 07 lis 2011 12:08

Jurajs_89 píše:Aby je to lépe počítalo, tak s jedním autobusem bude jezdit jen jeden řidič. Tím mám na mysli, že 1 řidič = 1 autobus.

Nezdá sa mi to ako dobrý nápad, pretože som sa ešte nestretol že by prideľovali autobus vodičovi...videl som to len pppri električkách ale pri autobusoch nie. :)
Tomko00
Veterán
Veterán

Příspěvekod Jurajs_89 » 07 lis 2011 12:33

To je z toho důvodu, aby se dali dobře vypočítat oběhy autobusy a toho pak provozní náklady.
Je to myšleno tak, že řidič ČSAD_Franta jezdí s MD92, za leden ujel 300 km, za únor třeba 150 km, a z této částky se pak bude vypočítávat náklady na provoz autobusu.
Pro začátek by to mohlo být, než si sedne systém. Potom klidně ať si jezdí tím, co má dopravce v nabídce, ale jde o to na začátek postavit jednoduchý model, ale zato funkční a logický, než hned složitej balast, kterej nebude fungovat, nebo bude, ale blbě.
Jurajs_89
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod Dom » 07 lis 2011 15:41

NO kurz byl co já vím 1:13 nakonec,ale já bych to udělal takto:
Měnu bych nechal DM a hodnota 1DM by mohla být 1Kč. Pak jen ceny busů.
Jinak s Jurajs souhlasím,ale udělal bych ty autobusy jako u nás (v ČR),že by byl autobus na firmu,a ne na řidiče,a firma by byla povinna si vést údaje o jednotlivých busech.
Firma by mohla být založena více lidmi,a pak by bylo ředitelství třeba o 3 lidech,jelikož si myslím,že na 1 člověka je toho dost... ;)
Dom
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod Jurajs_89 » 07 lis 2011 16:05

Já bych to zatím nechal, tak jak jsem napsal. Hlavně to uvést do provozu, nebo třeba i na 2 měsíce udělat jen zkušební provoz. Teprve pak postupně nabalovat další věci.
Jurajs_89
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod shitman » 07 lis 2011 19:15

Dom: cena za celodenní lístek 9Kč mi příde hodně nereálná :) já bych třeba udělal kurz 1:10, aby se to snadno počítalo (jenom za korunky přidáte nulu, no :)) Jurajs, motto "hlavně uvést do provozu ať se děje co se děje" není v tomhle případě zrovna moc ideální :)
Obrázek
shitman
Profík
Profík

Příspěvekod Jurajs_89 » 07 lis 2011 19:18

Tady taky nikdo neříkal, že uvést do provozu ať se děje...nikdo nic neříkal.
Já jsem jen psal o strohém funkčním základu, a postupně přibalovat po odzkoušení stávajícího.
Ale jelikož nikdo nejeví o můj systém zájem, celé to zanedlouho smažu.
Jurajs_89
Pokročilý člen
Pokročilý člen

Příspěvekod shitman » 07 lis 2011 19:19

hele, ale tady de o to, že ty si systém, kterej sme zatim vypiplali, celej obrátil naruby a u všeho napsal pravej opak :) nemůžeš čekat, že ti každé pude na ruku, kór když se z toho snažíš uďát sportovní klání :)
Obrázek
shitman
Profík
Profík

Další

Zpět na Diskuse o VDP