TOPlist

Češtinářské poradentství

Obecně i mimo OMSI

Češtinářské poradentství

Příspěvekod pepisu » 08 dub 2014 21:19

Vážení, v poslední době co sleduji toto forum se nestačím divit. Jak si pročítám jednotlivé komentáře a odpovědi, tak mi víc a víc připadá, že uživatelé, zvláště nováčci, asi nechodili do školy. Ano, uhádli jste mám namysli hanění naśeho krásného českého jazyka (Slováci prominou). Nějakou tu hrubku ještě překousnu, ale když čtu nějaký komentář a nevyznám se v něm, protože tam chybí čárky, tak mě to již docela štve.

Proto jsem se rozhodl, že budu se Vám (především mladším nováčkům) dávat jednoduché lekce z češtiny. Zde máme příklad rozboru, který budu dělat na požádání (pokud by byl zájem budu pokračovat, jinak nechám smazat nepotřebný topic):

Autora této věty nebudu jmenovat a doufám, že se neurazí.

Věta:
Mám nové video odkaz bude zítra protože jsem na telefonu tak se koukněte na kanál je to z Dolních Koudnic (Úplňe jsem nepochytil význam, ale snažil jsem se.)

Oprava:
Mám nové video z Dolních Kounic. Odkaz bude zítra, protože jsem na telefonu, a tak ho nemohu nahrát, a proto se koukněte na kanál.

Rozbor:
Toto řešeni není jediné možné, ale je správné a logické.

1. věta je jednoduchá a bližší určení (z Dol. Kounic) se vztahuje k první informaci a proto nepatří nakonec.
2. je souvětí podřadné (1 věta hlavní, 1 a více vedlejších) . První věta je hlavní (může stát samostatně). Na ní se váže informace o příčině stavu řečeného ve větě hlavní (2.věta) a na něj se váže důsledek z toho vyplývající (3.věta). Souvětí je zakončeno radou - zdůvodněním, které se váže na větu předchozí (4. věta). Věty 2-4 jsou vedlejší a proto se mezi nimi píše čarka (krom spojky a).

Děkuji, že jste dočetli až sem a nebojte se na mě obrátit s otázkami.
Naposledy upravil pepisu dne 08 dub 2014 21:50, celkově upraveno 2
Long live TT model scale.
pepisu
Zabydlený člen
Zabydlený člen

Re: Čeština (snad) srozumitelně

Příspěvekod Peterson » 08 dub 2014 21:22

Prečítaj si ešte raz poslednú vetičku.
Peterson
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod luky.pat » 08 dub 2014 21:29

Měl bych ještě jednu výhradu k opravě:
Pepisu píše:Mám nové video z Dolních Kounic. Odkaz bude zítra, protože jsem na telefonu, a tak ho nemohu nahrát, a proto se koukněte na kanál.

Do tohoto uživatele jsme se už pustili na FB kvůli tomu, že neumí používat otazník. Po nějaké době jsem vzdal počítání chyb v jeho příspěvcích, protože do tolika neumím počítat. :)
Meyye! Tahrodiis aanne! Him hinde pah liiv! Zu'u hin daan!
luky.pat
Zasloužilý tvůrce addonů
Zasloužilý tvůrce addonů

Příspěvekod Peterson » 08 dub 2014 21:31

Je na to funkcia f(x)=x9
Naposledy upravil Rilian dne 08 dub 2014 22:25, celkově upraveno 1
Důvod: Musíš všude kydat OT?
Peterson
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod TAMBUS 3700 » 08 dub 2014 21:33

Tento topic treba zvýrazniť a zavesiť do každého sub-fóra :ugeek:
Môj PC:

Počítač |Intel Core i7-6700|16GB RAM|nVidia GTX960|1TB HDD|Bang&Olufsen audio
TAMBUS 3700
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod ALEDOL » 08 dub 2014 21:40

Nechci se nikoho dotknout,ale podle mě je to blbost. Je to ostuda každého,že neumí svůj rodný jazyk ať už Češtinu,Slovenštinu,Angličtinu či Ruštinu.
Uvedu příklad,hodně často hodně členů fóra kritizuje nejmenovaného člena fóra (.....11 [snad už víte o koho jde]) za jeho projevování ohledně pravopisných chyb. V jednom tématu se doznal,že je mu teprve 14.
Je to blbost,mně je taky 14 a troufám si říct,že psát umím.
A teď proč si myslím že to je blbost: Je to prosté,už jste někdy viděli někoho kdo něco neumí a nechce to umět jak se učí? Tohle je podle mě zbytečné téma,nelze to někoho naučit přes internet za pár minut. A hlavně pak už to začnou dělat schválně (nebo už to dělají schválně) aby naštvali nás,kteří to myslíme vážně.

PEPISU: Tímto se tě nechci nějak dotknout,ale tohle by fungovalo tak za Jaroslava Foglara,kdy to bylo všechno jinak,ale naopak s tebou souhlasím,že jde hlavně o ty novější členy,jako kdyby si zakládali účty jen proto,aby tu mohli psát blbosti.

TOŤ MŮJ NÁZOR
ALEDOL
Stálý člen
Stálý člen

Příspěvekod mhdfm » 08 dub 2014 21:43

Schválně ze sebe udělají debily? :D Vážně?
mhdfm
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Příspěvekod NettysFall » 08 dub 2014 21:44

Přečtěte si všechny odpovědi na komentář marshmallow je nejlepší z kuchině ve videu https://www.youtube.com/watch?v=FJcfBaMkn0I
Toto není problém jen na fóru, ale na celém internetu, ale toto je zrovna odstrašující příklad :shock:
Allons-y!
NettysFall
Sponzor
Sponzor

Příspěvekod pepisu » 08 dub 2014 21:49

Asi jsem to blbě nazval a formuloval, ale myslel jsem spíše poradenství než přímo učení. A podívejte se někdy do návš. knihy na omsi.cz. Tam se to šílenostma ve vyjadřování jen hemží.
Long live TT model scale.
pepisu
Zabydlený člen
Zabydlený člen

Re: Češtinářské poradentství

Příspěvekod mhdfm » 08 dub 2014 21:51

Morče, ty lajky. :mrgreen:
mhdfm
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen

Další

Zpět na Volná diskuse