Vážení, v poslední době co sleduji toto forum se nestačím divit. Jak si pročítám jednotlivé komentáře a odpovědi, tak mi víc a víc připadá, že uživatelé, zvláště nováčci, asi nechodili do školy. Ano, uhádli jste mám namysli hanění naśeho krásného českého jazyka (Slováci prominou). Nějakou tu hrubku ještě překousnu, ale když čtu nějaký komentář a nevyznám se v něm, protože tam chybí čárky, tak mě to již docela štve.
Proto jsem se rozhodl, že budu se Vám (především mladším nováčkům) dávat jednoduché lekce z češtiny. Zde máme příklad rozboru, který budu dělat na požádání (pokud by byl zájem budu pokračovat, jinak nechám smazat nepotřebný topic):
Autora této věty nebudu jmenovat a doufám, že se neurazí.
Věta:
Mám nové video odkaz bude zítra protože jsem na telefonu tak se koukněte na kanál je to z Dolních Koudnic (Úplňe jsem nepochytil význam, ale snažil jsem se.)
Oprava:
Mám nové video z Dolních Kounic. Odkaz bude zítra, protože jsem na telefonu, a tak ho nemohu nahrát, a proto se koukněte na kanál.
Rozbor:
Toto řešeni není jediné možné, ale je správné a logické.
1. věta je jednoduchá a bližší určení (z Dol. Kounic) se vztahuje k první informaci a proto nepatří nakonec.
2. je souvětí podřadné (1 věta hlavní, 1 a více vedlejších) . První věta je hlavní (může stát samostatně). Na ní se váže informace o příčině stavu řečeného ve větě hlavní (2.věta) a na něj se váže důsledek z toho vyplývající (3.věta). Souvětí je zakončeno radou - zdůvodněním, které se váže na větu předchozí (4. věta). Věty 2-4 jsou vedlejší a proto se mezi nimi píše čarka (krom spojky a).
Děkuji, že jste dočetli až sem a nebojte se na mě obrátit s otázkami.