Pridám tu svoje hodnotenie aj ja. A bude to asi sloh... Dnes som strávil asi zhruba 4 hodiny jazdením po tejto krásnej mape. Úprimne, takto nejako si predstavujem reálnu mapu. Reálne budovy, žiadne berlínske chodníky či cesty. Mapa je skutočne úchvatne spracovaná, cez Belehrad som niekoľko krát prechádzal, ale v OMSI som ihneď spoznal, že cez tieto úseky idem. Tak či onak, obsahuje 4 linky, z toho jednu nočnú. Ja som si prešiel zatiaľ iba linka 45 a 71... 45ka začína v oblasti Zemun (dúfam že som to neskomolil

), kde sa pletie rôznymi krásne spracovanými uličkami poväčšine s križovatkami, kde sa riadite pravou rukou, občas si všimnete kontajner ktory zasahuje do cesty, a najmä mimoriadne úzke cesty, pričom ešte aj cestovné poriadky sú urobené tak, že stretávať sa budete na tych úplne najblbších miestach, aké tam len sú. Ale je to aspoň výzva, hoci miestami som tŕpol opatrnosťou.

Potom linka pokračuje do akéhosi centra Belehradu, no je to široký pojem... každopádne prídete do centra, kde sa chvíľu poveziete na peknej širokej triede alebo "eveňjú", volajte to akokoľvek. Neskôr odbočíte a idete po okraji centra, popri akomsi parčíku. Zastávky sú hlavne v tejto oblasti pomenované poväčšine podľa nejakých ľudí, či osobností, ktorých mená mi nič nevravia, ale svoju zastávku tam nájde napríklad aj Alexander Dubček. (pozrite si wikipediu)... Linka potom pokračuje po dlhej ulici, takej typicky predmestskej, s rôznymi skladmi, domami, obchodikmi... potom mostom prekračuje hlavný ťah na Niš resp. Novi Sad (a tí čo tam boli vedia, že to je hlavná spojnica Bulharska/Macedónska-Srbska-Maďarska), a linka ďalej pokračuje opäť niekoľkými na seba nadväzujúcimi dlhými ulicami. Prejdete sa okolo starého letiska, nejakých stavenísk, cestou sú samozrejme typické srbské paneláky a vežiaky, ale aj obyčajné domky, noo veď viete ako vyzerá obytná štvrť.

Prakticky potom idete už iba po sídlisku, ktoré vyzerá naozaj ako sídlisko a vyzerá podľa mňa velkolepo. Idete po 6prúdovke, na krátko sa medzi cestu vtrepe ešte električková trať, potom odbočíte medzi paneláky a končíte na obratisku "Blok 44", za ním je hrádza, cyklochodník a Dunaj. Linka prakticky bezchybná, nechýba jej vôbec nič. Druhá vec je, že má 50 minút jedným smerom, v špičke tam bol interval 7 minút. Časy medzi zastávkami asi tak na 40-50km/h, ak náhodou chytíte meškanie, do konečnej ho určite dobehnete. Druhá linka, ktorú som prešiel bola 71tka. Začína na "Ledine", to je taký hm koniec sveta. Keď si vystojíte menšiu kolónu, tak zídete kopcom na kruhový objazd, kde sa stretávate s linkou 45, a pokračujete zhruba 7-8 minút v jednej trase, potom sa odkloníte na ďalšiu gigantickú ulicu, ktorá vedie paralelne s hlavným ťahom, nájdete tam všelijaké obchody, showroomy, obytné domy, všetko je veľké, všade je veľa miesta, taký sovietizmus. Idete tam ale v buspruhu, ktorý je prakticky až na konečnú. Síce premávka tam nie je veľká. Na konci tejto ulice idete doľava, okolo univerzity, nejakého obchodného domu, opäť prekračujete mostom spomínaný hlavný ťah, zabočíte doprava, opäť typicky sovietsko-balkánska ulica, na ale vždy je kde pozrieť. Potom sa vedľa vás zjaví v preklade Srbský palác, obrovská architektúrou kompletne komunistická budova, vraj tam sídli niekoľko ministerstiev. Plynulo táto ulica pokračuje na nejaký prestupný uzol, až sa dostanete na Brankov most, krásny most ponad Dunaj, a pred sebou vidíte krásnu panorámu starého Belehradu. Za mostom zídete na konečnú Zeleni Venac. Krásna linka, odporúčam. Jedinú nevýhodu má, trochu natiahnuté časy, ale tak pokiaľ niekto rád chodí 40, príde si na svoje.

Tak či onak, v texte hore som priblížil atmosféru na mape. Cestujúcich chodí požehnane, takže prázdni chodiť nebudete. Vyzdvihujem najmä textúry na tejto mape a množstvo originálnych objektov a budov so zaujímavou architektúrou. Samozrejmosťou je aj hlásenie zastávok a repainty, najmä na MANy to pridáva repainty rôznych dopravcov. Mám pocit, že autori sa snažili navodiť balkánsku atmosféru na cestách, napríklad tým, že občas uvidíte niekoho preletieť križovatku na červenú. Treba byť v strehu. Bez rozmýšľania a zbytočného uvažovania mape dávam
100% a dúfam, že sa dočká ďalšieho rozšírenia. Už teraz je to obrovská mapa, čo sa rozlohy mesta týka asi najväčšia.