od Intouro » 03 črc 2011 10:51
Taky si dovolím svoji menší recenzi :
MAFIA I
Stará dobrá klasika, kdo by neznal. Hra skutečně dělaná s rozumem, srdcem a pečlivostí. Na mě zvláště zapůsobil vytříbený slovník, při kterém nepadne každou chvíli nějaké to ku*va. Obzvlášť v Intermezzech si lze všimnout, že Tommy má skutečně bohatou slovní zásobu. Dále také nesmíme zapomenout na plně českou lokalizaci. Tím si tvůrci jistě plně získali domácí publikum. Nevím, jak je na tom americký dabing (z některých hvozdů lze slyšet, že je povedenější), ale u mě český vede. Myslím že sám Marek Vašut nečekal, že i na dabingu herní postavy se dá udělat sláva.
Když smícháte emotivní příběh (musím se přiznat, na konci hry i slzička padla), českou lokalizaci i s dabingem, senzační příběhové zápletky (někdy jsem opravdu žasl, jak tohle mohlo Dana napadnout), atmosféru třicátých let a plno zajímavých nápadů, před vámi se objeví koktejl přesně na míru každému Čechovi.
Zkrátka a dobře, Mafia si mě získala, a i po tom, co jsem ji nesčetněkrát dohrál, se k ní rád vracím.
MAFIA II
Toto volné pokračování Mafie bylo tvořeno s jediným cílem - uspokojit zámořské publikum. Češi už si pod pantoflem 2K nesměli moc vyskakovat. Ale abych jenom nehanil. Musím upřímně říct, že v druhé misi při příjezdu na zasněžené vrakoviště Mika Bruskiho na mě skutečně dolehla atmosféra. Depresivní válečná zima versus rozmarná slunečná padesátá léta. Ale co mi skutečně vadí, je nedomyšlenost v mnoha aspektech. Například přechod ze zimy do léta. V příběhu se tyto světy potkávají v kapitola z vězení. Na mě to moc nezapůsobilo. Působí to na mě dost levně. A když jsem s napětím čekal, s čím přijdou v Joeových dobrodružstvích, přišlo na mě sklamání, protože opět to byl úprk do neznáma, kde se světy rozdělily nápisem "O dva roky později".
Mafia s prvním dílem si získala velké ambice a nastavila laťku vysoko. Poměrně smutné, že druhý díl tuto laťku v mnoha směrech nepšeskočil,