Hele, jedna vec je praxe a druha politika.

Jeste nedavno (mozna to tam jeste je) bylo na Mohelnicaku (kopec do Mohelnice na silnici I/35 od Litomyšle) v 10% klesani, ktery ma snad 3 kilometry, cedule ve smyslu, ze ridic nakladaku ma jet z kopce maximalne na zarazeny 3. rychlostni stupen.

U modernich nakladaku s 16 nebo 12 rychlostma se jede na velkou trojku asi 15 km/h, coz je prakticky nerealny. Proste se ta cedule obmenovala z dob trambusu a V3S az do dneska. Navic dneska s kotoucovejma brzdama (a samozrejme s retarderama, ktery kotoucum hoodne ulevujou) neni problem brzdit delsi dobu bez ztraty brzdiciho efektu, i tak ale stara skola pravi "jed z kopce na takovou rychlost, jakou bys jel do kopce". Zajimavost na zaver. Dole pod kopcem je sterkovej zachrannej pruh, kam kamion s nefungujicima brzdama ma zajet. Nedavno se stalo, ze brzdy fakt selhaly, typek to tam poslal, jenze na ten sterk predtim 10 let nikdo nenajel, takze se vlivem povetrnostnich podminek krasne udusal a vysledek posudte sami, fotogalerii doporucuju, obzvlast tu fotku v kukurici.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio ... cid=716300// Dále v odpadu, díky.