Jo jo, šroubovák

Pánové, žádnej přesnej návod vám dát nemůžu, záleží, co máte za materiál, vybavení... Já jsem to dělal v podstatě z odpadu. Základ je, že ta páka musí být připevněná k něčemu, co jí umožní pohyb (takže ideálně nějakej kloub), něco ji musí udržovat a vracet do středový polohy (použil jsem gumičky, ideální by byly pružiny) a musí tam být i kulisa (stačí kus plastu, klidně i měkčího), v který se páka bude pohybovat.

V krajních polohách ji u mě drží síla těch vratných gumiček ve výřezech kulisy, jenom trojku a čtyřku je potřeba nějak zajistit. No a pak je potřeba nějak zmatlat elektroniku, mě posloužila stará klávesnice, dal by se pužít i nějakej herní ovladač (volant, joystick), z kterýho stačí vyvést sedm tlačítek pro všechny rychlosti, případně třeba osmé pro spojku. Páka pak musí nějak způsobit sepnutí těch příslušných tlačítek při zařazení rychlosti (stačí, když přímo zatlačí na mikrospínač nebo nějakej kontakt).
kloub se dá celkem v pohodě vyrobit i z nějaké stavebnice na způsob Merkuru

z klávesnice stačí vyndat tenhle malej tišťák, piny na něm jsou ve dvou skupinách, propojení pinu jedný skupiny s pinem druý skupiny znamená stisk určitý klávesy

Jak řikám, je to sice prasárna, ale funguje