od rpopo » 22 bře 2016 17:15
Ja viem že to ku Prahe veľmi nepatrí, ale tak ...
Dobre tak trošku výpočtov ohľadom elektrobusu ... zober si príklad, máš elektrobus s kasňou autobusu, kapacita batérie vystačí na 100km (pre zjednodušenie predstavy) na jedno dobitie. Na rýchlonabíjačku to trvá myslím okolo 25 minút, než sa vozidlo dobije na 100%, ale to teraz nechajme. Linka na ktorú pošleš elektrobus má povedzme 10 km jedným smerom, teda 20 dokopy. Vo väčších mestách býva celkom zvykom, že nejaká dlhšia pauza je po napr. hodine-hodine a pol jazdy a menší prestoj na opačnej konečnej. Tak či onak po prejdení 20km stratíš v tomto prípade presne 20% kapacity batérie, ktorú si dobiješ počas čerpania pauzy. Takéto pauzy minimálne u nás v Košiciach sú už teraz pre normálne autobusy, či električky a boli aj pre trolejbusy. Na tom nič nie je. A teda keď ako dopravca vieš, že máš služby tak ako som hore popísal, nič nebráni tomu, aby si miesto autobusov nasadil na linku elektrobusy, ktoré budú celkom určite lacnejšie na prevádzku ako autobusy. Ak kapacita batérie klesne na spomínaných 80%, tak to pre Teba nemusí nič zmanenať, pretože stále by ti na jedno nabitie malo vozidlo byť schopné prejsť 4 kolá po trase, od čoho kvôli odporúčaniu výrobcu bateriek odpočítam jedno kolo, teda cca 20%, tak stále sú to 3 kolá, bez potreby nabíjania. Neviem ako napr. pražská SORka, ale prototypový elektrobus od SORu mal v odporúčaniach, že rýchlonabíjačku použiť raz do dňa, a v noci nech je pristavený na pomalé nabíjanie. To znamená, v prípade nového elektrobusu by v podobnom prípade ako som hore popísal, mohol prejsť 5 resp. 4 kolá, potom sa nabiť na rýchlonabíjačke, a pokračovať ďalej, ďalšie 4 kolá. Prenesené do praxe, tak dlhé linky urobia za službu 5-7 kôl, za deň to je teda do 14, a to som počítal na vzorke "dlhej" služby. V tomto prípade je 14 veľa, 10 na hrane. Ale netreba zabúdať, že som použil vozidlo s nižšou kapacitou bateriek ako je deklarovaná a tak isto bude podľa mňa len otázkov niekoľkých rokov, kedy budú schopný vytvoriť kapacitnejšie batérie alebo efektívnejší druh pohonu. To čo som napísal je veľmi zjednodušený príklad, nemám údaje o tom, aký má dojazd napríklad elektrický Solaris, a rovnako ani neviem ako reaguje dnešná techológia bateriek na rýchlonabíjanie, moje poznatky sú len z práce na elektrotechniku, kde som detailne rozoberal prototypový SOR EBN 10,5 a treba podotknúť, že v súčastnosti je jeho technólogia už pomerne stará, takže myslím si, že dnes by to už nemuselo byť tak nereálne, a ak by rýchlonabíjačka dnes bola (neviem či je) šetrnejšia voči baterkám, naozaj nevidím dôvod, prečo by naftové autobusy MHD nemohli byť nahradené elektrobusmi.