shitman píše:to je ovšem zase názor proti názoru.

mám několik "známých co se opravdu vyznaj" a ti na AMD na herních sestavách nedají dopustit. pak taky mám jiných pár "známých co se opravdu vyznaj", kteří jsou zase Inteláci každým coulem. jde fakt prostě o to vybrat si procesor podle hodnocení TYPU, ne ZNAČKY. každé (resp. oběma) firmám se už povedly dobré a slabší kousky.

To je těžký. Záleží co od procesoru chceš. Dejme tomu cenově srovnatelný i5ky a FX 8350 si ve hrách vedou stejně, ale Intel má navrch ve hrách jako OMSI ( prostě ty které využívaj jen jedno jádro ), dál vede i5 ve spotřebě + pokud nemátě "K" verzi ( to je ta co se dá taktovat ) tak stačí levnější deska.
Ale pak jsou aplikace, kde se dá využít 8 "jader" u AMD a tam bezprostředně vede. Takže, pokud volit vyloženě na hry, nejspíš Intel. Pokud vím, že v programech ve kterých pracuju vede AMD a spotřeba mi nevadí, vezmu AMD.
A Shite, u procesorů nejsou CUDA jádra. ( leda tak u Tegra procesorů )
A grafickou kartu je docela jedno co vybrat. AMD většinou nabídne lepší poměr cena/výkon, ale třeba já s AMD spokojen nebyl, tak jsem podruhé sáhl raději po Nvidii, ač mi nabídla stejný výkon třeba o 1000,- dráž, jsem s ní spokojenější.
Konkrétní značku vybírat převážně mezi MSI,Asus,Gigabyte,Sapphire (AMD),EVGA (Nvidia)... koukat na délku záruky ( není k zahození ) a testy chladičů. Takt od výrobce se dá dohnat posuvníkem v programu.