Oni tie Novoplany boli ajtak zaujimave autobusy. Každy kus bol original, fakt tie naše košické sice zvonku "original" vyzerali rovnako (fotka 5401 zozadu je po uprave zadneho čela lebo pravdepodobne rozbili pôvodne okno...), ale čo sa vnutornosti tykalo bol každy iny. Každy mal inač budiky na palubovke, mechanizmy dveri, samotna elektroinštalacia, "poistkova" skriňa bola v každom inde, napr. trnavské ale aj prímestské mali iné otváranie prednej masky, atď... Ale ten manuálny mal oproti Karose obrovskú výhodu. Zatiaľčo do kopca Karosa išla pomaličky v 2-3, Novoplan to vyletel v 6tke na plne otačky, keby mohol išiel by rychlejšie. Ja na tie autobusy fakt nedám dopustiť, boli to super stroje. Oproti B932 sa mi to zdalo aj oveľa stabilnejšie na ceste a samotna jazda bola oveľa hladšia. Sice tam bolo veľmi veľa nedomyslených vecí ale myslím si že na vtedajšiu dobu to bol fantastický stroj. Z toho všetkého čo sme tuna v DP mali, keby sa ma niekto spýtal na ktorom buse chcem robiť, okamžite všetkymi desiatimi by som bral Novoplan. Čo som ale nedopísal v minulom príspevku, bola tá generálka. 5401čku tam rozobrali za účelom urobenia dokumentácie autobusu, (a keď si pozriete roky kedy to bolo tak to celkom sedí), na základe čoho bol postavený Novoplan C-12 po facelifte alebo po novom známy ako Troliga Scorpius. A tie autobusy majú fakt dosť spoločného. Žiaľ, všetko dobré, čo na pôvodnych Novoplanoch bolo, zmizlo s ich modernizáciou, a nedostatky nahradili ešte väčšie nedostatky. Zaujimave je aj to, že Troliga dodnes nema žiaden jednotny "manual" na vyrobu autobusov, prakticky sa dá povedať, že každá séria je jedinečná, a neexistuje k nim dokumentácia. ... Alebo ako zo sľubného projektu autobusu vznikla troska.

Toto by mal byť prvy prototyp už oficialne Troligabusu.
Podľa znaku to je asi Troliga, ale faktom je, Troliga Fenix a pôvodný Novoplan PMC 12 je defacto ten isty autobus.
A Troliga Fenix po "facelifte"
Scorpius odfotený nemám ale nie je problém si ho nájsť na nete.