TOPlist

[NÁVOD][OMSI2] Import terénu a mapových podkladov

Návody týkající se veškeré tvorby do OMSI.

Uvažujete nad stavbou reálnej mapy?

Áno.
32
28%
Nie.
4
4%
Už mám rozpracovanú.
22
19%
Chystám sa začať.
27
24%
Neviem robiť v editore (a veci k tomu potrebné).
20
18%
Návod sa mi páči ale pracovať na mape nechcem.
9
8%
 
Celkem hlasů : 114

[NÁVOD][OMSI2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod 487376 » 27 pro 2013 16:18

Iste tí, čo ste sa už hrabali v editore OMSI 2 viete, že "nový" editor podporuje importovanie terénu a mapových podkladov priamo v editore. Je to výborná vec hlavne pre tvorcov reálnych máp. ;)

Nastavenie súradníc mapy a DEM Import alebo import terénu
1. Ako prvú vec si nájdeme súradnice miesta na mape. Ja osobne som použil aplikáciu Google Earth, kde mi súradnice vypíše hneď dole. Pre mňa boli tieto súradnice nasledovné:
Kód: Vybrat vše
N: 48.054264
E: 17.062275

OMSI používa ale "Longitude" a "Latitude" takže čísla získané z Google máp je potrebné prekonvertovať prevodníkom (link tu). Používajte prvý prevodník. ;)
Obrázek
Súradnice v Google Earth som farebne vyznačil (pre lepšiu prehľadnosť).

2. Súradnice máme takže sa môžeme presunúť do práce v editore. Zo zložky \OMSI 2\template skopírujeme priečinok NewMap do zložky \OMSI 2\maps. Mapu otvoríme v editore. Tam nám vyskočí dialóg, ktorý sa nás pýta, či chceme mapu prekonvertovať pre OMSI 2. Zvoľte OK. Mapu uložte a zavrite editor. V hlavnom priečinku OMSI 2 si nájdite súbor options.cfg a otvorte ho v nejakom poznámkovom bloku (stačí klasický, Windowsový). Na konci tohoto súboru nájdete položku s názvom [Editor_LinkAerial]. Pod ňu vpíšte tento odkaz (pre Bing mapy a rozlíšenie do 2048px):
Kód: Vybrat vše
http://www.gcmods.de/toquad.php?x=~x&y=~y&z=~z

A pre Google mapy (len pre rozlíšenie do 256px):
Kód: Vybrat vše
http://www.gcmods.de/toquad.php?x=~x&y=~y&z=~z&service=google

Môj vlastný link zo strany 6:
Kód: Vybrat vše
http://omsi2.ofpmafia.eu/google_API.php?x=~x&y=~y&z=~z

Súbor options.cfg uložte a zavrite. Spustite OMSI 2 Editor.
Obrázek
Dialóg pre konvertovanie mapy.
Obrázek
Súbor "options.cfg".

3. Teraz si nastavíme globálne súradnice mapy. V editore si prejdeme na položku Map a zvolíme možnosť Convert to World Coordinates.... Do neho vpíšeme do prvých dvoch okienok súradnice, ktoré sme získali v kroku 1. Do posledného vpíšeme názov priečinku mapy (tento názov znova využijeme pri Aerial importe) a dáme Start conversion!. Otvoríme si mapu (položka Map a Change) s názvom, ktorý ste zadali do posledného okienka pri konvertovaní na globálne súradnice.
Obrázek
Okno nastavení globálnej polohy mapy.

4. Mapa je už plne kompatibilná s OMSI 2 editorom a máme nastavené svetové súradnice, takže môžeme sa pustiť do importovania terénu. Ako prvé si musíme vložiť do \OMSI 2\DEMImport\SRTM\Data súbor s terénom (má príponu .hgt). Súbory s terénom nájdete tu (pre mňa mal súbor názov "N48E017.hgt.rar)". Do priečinku vkladajte samotný .hgt súbor, nie WinRAR balíček! Ak máte súbor .hgt vložený, môžeme spustiť import terénu. Najprv zvolíme záložku Tile a tam si nájdite "okno" DEM. Ako prvé vyberte samotný systém pre import (mala by tam byť možnost "SRTM\Import.dll", tú zvoľte) a potom klikneme na "Run curr. Tile...". Ak je všetko v poriadku, aktálny Tile by mal byť istým spôsobom hrboľatý a mal by byť vyššie od ostatných Tile čo máte v mape. Toto aplikujte na každom Tile v mape.
Obrázek
Importovanie terénu v editore.
Obrázek
Príklad výsledku importu.

Aerial import alebo import mapových podkladov
1. Nastavenia aerial importu sme si už spravili v kroku 2 pri importovaní terénu. Aerial import nie je nič ťažké, zvládne to naozaj každý. Aby editor mal kam ukladať mapové podklady tak si v zložke \OMSI 2\maps vytvoríme priečinok aerials a v ňom priečinok s názvom vašej mapy (u mňa teda Bratislava, ako som zadával v kroku 3 pri importovaní terénu).
Obrázek
Priečinky v \OMSI 2\maps.

2. V editore prejdeme na položku Tile a budeme sa venovať oknu "Aerial Download". Označíme si nastavenie "Use tile aerials" a klikneme na "Dnl. current Tile". Tlačítko "Dnl. current Tile" použite na každom tile v mape, aby ste mali podklady. Nastavenie resolution zatiaľ nemeňte, pravdepodobne je to chyba OMSI lebo ak dáte rozlíšenie vyššie ako 256 px tak hra vypíše error "JPEG-Fehler #53.".
Obrázek
Mapa s importovaným terénom a s mapovými podkladmi.

Tak a mapa je pripravená na tvorbu. :) Dúfam, že sa vám návod páči a že ho využijete. ;) Prípadne otázky píšte sem, do topicu. ;)

//31.7.2014: Úprava názvu topicu.
Naposledy upravil 487376 dne 05 zář 2015 16:46, celkově upraveno 6
Image
Uživatelský avatar
487376
Zasloužilý tvůrce addonů
Zasloužilý tvůrce addonů
 
Příspěvky: 1888
Registrován: 03 lis 2011 18:21
Bydliště: Bratislava

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod Krutas57 » 27 pro 2013 18:29

Osobně bych doporučil používat spíše fotomapy Bing, u nich funguje rozlišení až do 2048px. Sice to pořád není ono a jsou trochu zastaralé, ale daleko lepší, jak ty 256px mazanice. Akorát teda editor to načítá dost pomalu, takže se při stahování chvilku tváří jakože zamrznul. :roll:

Odkaz vložený do options.cfg pak vypadá takto:
Kód: Vybrat vše
http://www.gcmods.de/toquad.php?x=~x&y=~y&z=~z

Jinak je to moc pěknej návod!
"Jako budoucí dopravní inženýři musíme dýchati dopravou, neboť kdybychom nedýchali, byli bychom mrtvi."
Youtube: https://www.youtube.com/Krutas57 (hlavně železnice, ale i autobusy)
Uživatelský avatar
Krutas57
Nový člen
Nový člen
 
Příspěvky: 23
Registrován: 10 pro 2013 07:38
Bydliště: Už skoro Praha :-)

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod 487376 » 27 pro 2013 18:53

Diky! :) Bing som neuvádzal naschvál, u mňa totiž tie podklady vyzerali trošku divne. ;) Možno tam sú mraky alebo niečo podobné..
Obrázek
Naposledy upravil 487376 dne 23 bře 2014 13:00, celkově upraveno 1
Image
Uživatelský avatar
487376
Zasloužilý tvůrce addonů
Zasloužilý tvůrce addonů
 
Příspěvky: 1888
Registrován: 03 lis 2011 18:21
Bydliště: Bratislava

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod Krutas57 » 27 pro 2013 19:20

Mě fungují dobře:
http://imageshack.com/a/img841/3885/k34w.jpg
Obojí BING - nalevo 256px, napravo 2048px 8-)

A ještě se teda občas u Googlu vyskytujou problémy s posunutím fotomapy vůči terénu, asi dvakrát sem o tom čet. Když sem hned po vydání OMSI 2 zkoušel muj oblíbenej kopec Vysočanská - Prosek (v Praze, kdo neznáte), tak tam byl posun dost výraznej, ve stovkách metrů (silniční most nebyl vůbec na tom kopci). Když sem to teď zkusil (lokalita Brandýs nad Labem), tak mi to přesně navazuje na ty z Bingu a terénu to odpovídá. Takže asi ok, ale určitě si to kontrolujte přes výrazné terénní body.
"Jako budoucí dopravní inženýři musíme dýchati dopravou, neboť kdybychom nedýchali, byli bychom mrtvi."
Youtube: https://www.youtube.com/Krutas57 (hlavně železnice, ale i autobusy)
Uživatelský avatar
Krutas57
Nový člen
Nový člen
 
Příspěvky: 23
Registrován: 10 pro 2013 07:38
Bydliště: Už skoro Praha :-)

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod 487376 » 27 pro 2013 22:23

Trošku som pozeral Nemecké fórum a narazil som na 2 nedokonalosti v návode. ;) To, že vám nefunguje rozlíšenie väčšie ako 256 px (u Google máp) je spôsobené chybou Google, nie OMSI (asi prvá vec! :)). A druhou vecou, na ktorú som zabudol upozorniť.. OMSI používa "Longitude" a "Latitude" takže čísla získané z Google máp je potrebné prekonvertovať prevodníkom (link tu). Používajte prvý prevodník. ;) A inak musím povedať, že je to jedna z mála vecí, ktoré v OMSI fungujé perfektne! :)
Image
Uživatelský avatar
487376
Zasloužilý tvůrce addonů
Zasloužilý tvůrce addonů
 
Příspěvky: 1888
Registrován: 03 lis 2011 18:21
Bydliště: Bratislava

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod Peterson » 27 pro 2013 22:31

Tak preto mi to ani za boha nechcelo nabehnúť. Zajtra skúsim, uvidíme, že či sa z toho vykľuje nejaká tá reálna mapa.
Rule 292 - There are no real rules about moderation — enjoy your ban.

Rule 200. Pictures or it didn't happen.

Rule HTTP 404. The rule you were looking for was not found.

Máš špenát v zuboch...

ObrázekObrázek
World of Trucks profil
Uživatelský avatar
Peterson
Vytrvalý člen
Vytrvalý člen
 
Příspěvky: 5063
Registrován: 08 led 2013 16:35
Bydliště: Zvolen/Zvolen/Zvolen/Altsohl/Zólyom/Veterosolium

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod Staník » 28 pro 2013 08:54

Zajímavá a užitečná novinka v OMSI 2, díky moc za návod 487376! ;)
// Příspěvek číslo 1500!
Obrázek
Batman je nejlepší hrdina všech dob!!!
Snažím se pomoci, když vím, a to slušným způsobem.
Nesnáším Prahu.
Uživatelský avatar
Staník
Stálý člen
Stálý člen
 
Příspěvky: 2353
Registrován: 29 črc 2012 12:26
Bydliště: Brno - Maloměřice a OBŘANY

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod 487376 » 28 pro 2013 20:42

Diky. ;) Dúfam, že tak pribudnú reálne mapy do OMSI (pridaná anketa! ;)). :) Inak ak môžem odporučiť, určite používajte tie Bing mapy, podporujú plné rozlíšenie a v editore vyzerajú skutočne dobre. ;)
Krutas57 píše:Odkaz vložený do options.cfg pak vypadá takto:
Kód: Vybrat vše
http://www.gcmods.de/toquad.php?x=~x&y=~y&z=~z
Image
Uživatelský avatar
487376
Zasloužilý tvůrce addonů
Zasloužilý tvůrce addonů
 
Příspěvky: 1888
Registrován: 03 lis 2011 18:21
Bydliště: Bratislava

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod peternr79 » 31 pro 2013 02:17

Čauko, odkial si zistil aky subor s terenom potrebujes?


487376 píše:
4.Ako prvé si musíme vložiť do \OMSI 2\DEMImport\SRTM\Data súbor s terénom (má príponu .hgt). Súbory s terénom nájdete tu (pre mňa mal súbor názov "N48E017.hgt.rar)".

AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor 3.20 GHz
GeForce GTX 460 SE
6,00 GB RAM
Windows 7 Ultimate 64-bit
Uživatelský avatar
peternr79
Pokročilý člen
Pokročilý člen
 
Příspěvky: 950
Registrován: 08 úno 2012 01:11
Bydliště: Nitra City

Re: [OMSI 2] Import terénu a mapových podkladov

Příspěvekod henko151 » 31 pro 2013 14:58

Prvé čísla súradníc N48 a E17
Uživatelský avatar
henko151
Stálý člen
Stálý člen
 
Příspěvky: 1409
Registrován: 11 srp 2012 18:05
Bydliště: Nitra milá Nitra na peniaze chytrá

Další

Zpět na Návody

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník